Żywienie
ŻYWIENIE
Żywienie jest w naszym przedszkolu równie ważne jak opieka i edukacja. Przedszkole znane jest ze smacznego i bardzo dobrych jakościowo posiłków.
Wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu w dużej, nowoczesnej kuchni wg tradycyjnych receptur, z uwzględnieniem HACAP, najnowszych tendencji oraz zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia.
W posiłkach staramy się ograniczać dodatki soli i cukru, nie stosujemy konserwantów i wzmacniaczy smaku- zamieniamy je ziołami; do dań mącznych używamy również mąkę razową, kukurydzianą.
Dania z mięsa mielonego, twarożki, koktaile, pierogi, naleśniki, także ciasta są przygotowywane zawsze na miejscu.
Produkty dostarczają nam wyłonieni w postępowaniu przetargowym, sprawdzeni dostawcy.
ZESTAWIENIE POTRAW SERWOWANYCH W NASZYM PRZEDSZKOLU
ŚNIADANIE (8:00-8:30 )
Zupy mleczne 2xtyg. :płatki jęczmienne, kukurydziane, owsiane, kasza manna, jaglana, ryż, kluseczki lane, makaron;
Pieczywo: białe, razowe, żytnie, z dodatkiem siemienia i innych ziaren, bułeczki: wrocławska, grahamka, szpinakowa, wieloziarnista, maślana, chałka,
masło wyłącznie z zawartością co najmniej 82% tłuszczu;
dodatki do pieczywa:
wędlina-wieprzowa, drobiowa, wysokogatunkowa, także parówki z szynki- nie częściej niż 1xw miesiącu
sery: żółte twarde : gouda, edamski, morski; twarożki z dodatkiem: marchewki, rzodkiewki, ogórka, owoców sezonowych i mrożonych, przypraw korzennych
koktaile - na bazie jogurtów i kefirów naturalnych z dodatkiem podobnym jak twarożki
pasty/kremy : jajeczny ze szczypiorkiem, z ryby wędzonej, z tuńczyka,
miód pszczeli, jajka na twardo,
OBIAD: zupa, godz.11:00
zupy- na wywarach warzywnych z dodatkiem masła, na wywarze z mięsa drobiowego, sporadycznie na bazie białej kiełbaski (biały barszcz, -wędzonki: grochowa, z soczewicy; sporadycznie z dodatkiem śmietany. Są to: kapuśniak z kwaśnej kapusty, kalafiorowa, ogórkowa, pomidorowa, fasolowa, grochowa, brokułowa, z soczewicy, koperkowa, szczawiowa, jarzynowa, szpinakowa, barszcz czerwony, biały na kiełbasce, botwinka, rosół drobiowo-wołowy, krupnik,
zupy- kremy: marchewkowy, dyniowy, z zielonego groszku, cebulowy, porowy, szpinakowy- z dodatkiem grzanek albo groszku ptysiowego
OBIAD: II danie, godz. 12:30
II dania mięsne: gulasz(drobiowy, wieprzowy, wołowy),pulpety drobiowe w sosach: koperkowym, cebulowym, chrzanowym,naturalnym; zrazy, bitki wołowe i wieprzowe, gołąbki (kapusta faszerowana), kotleciki mielone (drobiowe, mieszane, także z wątróbki drobiowej), udka i podudzia drobiowe z pieca, pieczeń rzymska, spagetti z sosem mięsnym, pierogi z mięsem rosołowym, ryba(miruna) z pieca, smażona w panierce z otrąb,
II dania jarskie: naleśniki, kluseczki leniwe, kopytka, placki ziemniaczane, pierożki z serem, knedle; kotleciki z jajka, z kaszy z dodatkiem warzyw,
PODWIECZOREK: godz. 14:45
kanapki (patrz: śniadanie) oraz: koktalie na bazie jogurtu i owoców sezonowych lub mrożonek; kisiele na bazie owoców sezonowych lub mrożonek; wafle typu andruty np. z powidłami śliwkowymi, ,,nutellą (powidła+kakao); ciasta wypiekane w przedszkolu: drożdżowe, marchewkowe, burakowe, bananowiec, batoniki z bakaliami; kasze gotowane z polewami owocowymi przygotowywanymi z owoców sezonowych i z mrożonek; placuszki drożdżowe z jabłkiem, z rabarbarem; owoce sezonowe.
NAPOJE serwowane do posiłków:
woda dostępna bez ograniczeń- źródełko ,,Warszawska Kranówka", ; napoje mleczne ciepłe: kakao, kawa zbożowa, bawarka, mleko z miodem; herbata czarna z cytryną słodzona cukrem lub miodem, herbatki owocowe; napary z ziół: lipy, mięty, melisy; kompoty z owoców sezonowych lub mrożonek; lemoniada lub oranżada przygotowywane w przedszkolu na bazie świeżych owoców ; soki warzywno-owocowe wyciskane przez dzieci/ kuchnię 1x tyg.